پنل های آکوستیک طیف گسترده ای از پنل ها هستند ، که وظیفه اصلاح فرکانسی صوت را در محیط انجام می دهند. این پنل ها دارای اشکال ، متریال و انواع مختلفی می باشند که هر کدام برحسب وظیفه در دسته بندی خاص خود قرار می گیرند. البته برخی از پنل ها نیز به طور کلی خاصیت آکوستیکی ندارند و به اشتباه و یا چون به عنوان نما برای متریال آکوستیک و یا عایق استفاده می شوند در دسته بندی آکوستیک قرار می گیرند ( به عنوان مثال برخی از انواع سقف کاذب ، لمسه و چرم کوبی و… ). بعلاوه برخی از انواع عایق صوتی نظیر پشم سنگ ، الاستومری ، پلی اتیلن و… نیز گاهی در دسته بندی آکوستیک ها قرار می گیرندکه البته اینگونه مواد بیشتر نقش عایق صوتی و زیر ساز برای آکوستیک را دارند.
“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به صفحه محصولات آکوستیک پارت فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی می توانید به صفحه سفارش و خرید محصول ما مراجعه فرمایید. “
در ادامه سعی می کنیم بهترین نوع پنل آکوستیک و عایق صوتی را با توجه به هدف استفاده کننده معرفی نمایم. تا با انتخاب و خرید مناسبرتین نوع پنل آکوستیک و یا عایق صوتی بهترین بازخورد را برای محیط خود داشته باشید.
انواع آکوستیک و عایق صوتی
همانطور که در بالا نیز ذکر کردیم پنل های آکوستیک طیف وسیعی از پنل ها هستند. شاید بتوان دسته بندی های مختلفی برای پنل آکوستیک انجام داد ولی ما برای راحتی کار و درک صحیح تر موضوع پنل ها و عایق های صوتی را به صورت زیر دسته بندی می کنیم:
الف) عایق صوتی:
عایق صوتی معمولا متریال هایی هستند که به منظور جلوگیری از انتقال صدا از یک فضا به فضا یا محیط های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند و به دو دسته سلول باز و سلول بسته دسته بندی می شوند.
۱.عایق های سلول باز ( مانند پشم سنگ ، ابر پلی یورتان ، ابر یباند)
۲.عایق های سلول بسته ( مانند پلی اتیلن ، پلی استایرن انبساطی فشرده و فوم الاستومری)
ب) پنل آکوستیک:
معمولا پنل هایی هستند که به منظور تنظیم یا حذف یا کاهش یک فرکانس خاص یا یک اشکال آکوستیکی در محیط ( معمولا محیط استودیو ) مورد استفاده قرار می گیرند و به ۴ دسته زیر تقسیم بندی می شوند.
۱. جاذب ها یا همان پنل ابزوربر ( مانند پنل آکوستیک تخم مرغی ، فوم هرمی ، فوم فلکسی و… )
۲. دیفیوزرها یا همان پنل آکوستیک پخشایشگر ( مانند دیفیوزر یونولیتی ، دیفیوزر چوبی )
۳. بیس ترپ ها
۴. پنل های ترکیبی ( ترکیب دیفیوزر ، جاذب و گاهی بیس ترپ)
ج) فنیشینگ عایق و آکوستیک ( نما)
زمانی که عایقکاری سقف یا دیوار تمام شد در برخی مواقع نیاز به یک پوشش بر روی عایق ها وجود دارد . گاهی اوقات از پنل های آکوستیک یا فوم های آکوستیک برای این یک لایه استفاده می شود ( در استودیو ها معمولا ) ولی گاهی بسته به متریال ( به عنوان مثال برای پشم سنگ ) و نوع فضا ( مسکونی یا سالن اجتماعات یا فضاهای مشابه ) نیاز به یک لایه فینشینگ بر روی عایق ها است. این متریال معمولا نقش آکوستیکی و عایق چندان ندارد و بیشتر به عنوان پوشش و نما کاربرد دارد ولی گاهی اوقات این متریال ها به اشتباه به عنوان آکوستیک شناخته می شوند. این متریال ها عبارتند از:
۱. سقف های کاذب
۲. کناف
۳. پوشش های پی وی سی
۴. پوشش های ام دی اف و چوبی
۵. چرم و لمسه کاری ( معمولا برای درب ها وگاهی روی دیوار)
البته این یک دسته بندی کلی می باشد و گاهی اوقات برخی از انواع این پنل ها می توانند در دو گروه قرار گیرند. به عنوان مثال پنل ها دیفیوزر با توجه به نوع متریال خود در دسته بندی محصولات سلول بسته قرار می گیرند. ولی الزاما هر عایق سلول بسته ای نمی تواند نقش دیفیوزر را بازی کند.
از طرفی دیگر قبل از خرید آکوستیک باید بدانیم مباحث آکوستیک و عایق صوتی اگرچه بسیار شبیه هستند ولی بسته به هدف ما می توانند متفاوت باشند. به عنوان مثال زمانی که بحث دیوار مشترک یک آپارتمان مسکونی مطرح می گردد بیش از فرآیند اصلاح آکوستیکی ما نیازمند به فرآیند عایق صوتی هستیم ولی برای یک استودیو موسیقی معمولا ما هم به اصلاح آکوستیکی نیاز داریم و هم نیازمند به عایق سازی خوب هستیم.
برای عایق صوتی چه محصولی بخریم؟
فرآیند عایق سازی صوتی یکی از مواردی است که این روزها کاربرد فراوان پیدا کرده است. در بازار مواد متعددی وجود دارد و هر شرکتی سعی می کند محصول خود را به عنوان عایق صوتی معرفی کند. ولی باید در نظر داشته باشید عایق سازی صوتی دارای اصول خاص خود می باشد و اگر این اصول رعایت نشود حتی اگر از گرانترین عایق ها و پنل های آکوستیک نیز استفاده کنید به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید. در ادامه سعی می کنیم معرفی کنیم بهترین عایق صوتی چیست.
“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به صفحه محصولات آکوستیک پارت فوم مراجعه فرمایید.”
همانطور که در بالاتر ذکر شد عایق ها صوتی معمولا در دو نوع هستند. اول عایق سلول باز و دوم عایق سلول بسته ، در فرآیند عایق سازی صوتی هرکدام از این دو عایق از اهمیت خاص خود برخوردار هستند. عایق ها سلول باز به علت باز بودن ساختار خود موجب می شوند فرکانس ها صوت به داخل آن ها نفوذ کند و انرژی مکانیکی صوت بر اثر حرکت در داخل ساختار سلول بندی عایق تا حدی خنثی شود. این در حالی است که عایق ها سلول بسته از نفوذ فرکانس ها به داخل خود تا حدی جلوگیری می کنند . هر کدام از این فرآیندها می تواند تا حدی در کاهش انتقال صدا موثر باشد. به همین دلیل بهترین راهکار استفاده از ترکیب لایه های عایق سلول باز و سلول بسته است به عنوان مثال برای دیوار مشترک آپارتمان مسکونی معمولا یک لایه فوم الاستومری و یک لایه پشم سنگ توصیه می شود که در این حالت فوم الاستومری نقش عایق سلول بسته و پشم سنگ نقش عایق سلول باز را به عهده دارد. البته این یک روش عایق بندی دایمی است و با توجه به اینکه پشم سنگ موجب حساسیت و خارش می شود حتما روی آن باید بسته شود و در نتیجه نصب این عایق نیاز به نصاب و هزینه زیاد دارد. این در حالی است که برای عایقکاری های موقت راهکار های آسانتری نیز وجود دارد به عنوان مثال استفاده از فوم تخم مرغی به همراه یک عایق سلول بسته نظیر همان الاستومری و یا فوم پلی اتیلن که با توجه به شرایط محیطی نوع این متریال ها می تواند تا حد زیادی متفاوت گردد. به عنوان مثال برای یک محیط مسکونی ، یا یک محیط تجاری و یا یک فضای شلوغ معمولا بهره گیری از فوم های آکوستیک قابل توصیه نیست( به دلایل ایمنی و زیبایی ) ولی برای محیط های استودیو ، محیط آموزشگاه ، اتاق تمرین و… این محصولات آکوستیک معمولا قابل استفاده هستند. همچنین باید دقت داشت در هر محیطی که شعله و حرارت و منابع مشتعل شونده وجود دارد نباید از انواع بسوز محصولات آکوستیک استفاده کرد. در ادامه به معرفی چند مورد از عایق های صوتی پرکاربرد اشاره می کنیم.
عایق های سلول باز
پشم سنگ
یکی از قدیمی ترین و معروفترین انواع عایق، پشم سنگ می باشد. پشم سنگ از الیاف معدنی تولید می شود و دارای ساختار الیافی شکل است به همین دلیل امواج صوتی به داخل آن نفوذ می کنند و انرژی مکانیکی صوت خنثی می شود. بزرگترین مزیت پشم سنگ نسوز بودن این متریال است و بزرگترین مشکل آن ایجاد خارش و حساسیت پوستی ، در نتیجه باید حتما روی آن بسته شود و موقع نصب نیز باید لباس مخصوص دستکش ، عینک و ماسک استفاده شود. علاوه بر عایق صوتی پشم سنگ در تولید برخی از انواع پنل آکوستیک نظیر بیس ترپ های حرفه ای نیز کاربرد دارد. باید در انتخاب دانسیته پشم سنگ دقت نمود که هدف از استفاده از آن چیست در صورتی که قصد عایق صوتی نمودن محیط را داریم دانسیته آن باید متعادل باشد ولی در صورتی که به عنوان مثال قصد ساخت پنل بیس ترپ را داریم بهتر است از دانسیته های بالای این محصول استفاده کنیم.
نمد ریسایکل
نمد ریسایکل یکی از انواع عایق های صوتی که از قدیم الایام در صنایع اتومبیل سازی برای عایق کف خودرو مورد استفاده قرار می گرفته است. این نمد از ترکیب الیاف پارچه و تخ تولید می شود و به دلیل همین ساختار می تواند انرژی فرکانس ها صورت را کاهش دهد. علاوه بر عایق سازی صوتی خودرو ، گاهی از این عایق در عایقسازی های صوتی دیگر نیز استفاده می شود. به عنوان مثال استفاده ترکیبی از نمد ریسایکل و فوم سلول بسته الاستومری برای عایقسازی درب های ساختمانی می تواند تا حدی موثر باشد. در استفاده از نمد ریسایکل باید دقت داشت که این عایق نسوز نمی باشد.
فوم ریباند
فوم ریباند یکی دیگر از انواع عایق است. این فوم از ترکیب تکه های ابر پلی یورتان تولید می شود و به علت این ساختار به عنوان یک عایق سلول باز شناخته می شود . ابر ریباند دارای قدرت جذب نسبتا بالایی است. این فوم معمولا در زیر سازی های آکوستیک و لمسه کاری و عایق سازی صوتی درب کاربرد فراوان دارد. همچنین در فضاهایی که از پشم سنگ به علت حساسیت زایی نمی توان استفاده کرد ریباند به علت دانسیته مناب خود می تواند یک جایگزین مناسب باشد. البته باید دقت داشت ابر ریباند نسوز نیست.
عایق های سلول بسته
عایق الاستومری
عایق الاستومری یکی از حرفه ای ترین انواع عایق سلول بسته است که به علت متریال سلول بسته خود به عنوان زیر ساز عایق های سلول بازی نظیر پشم سنگ ، فوم های آکوستیک ( فوم شانه تخم مرغی و هرمی ) ، نمد ریسایکل و ابر ریباند قابل استفاده است. در حقیقت بهره گیری از فوم الاستومری در زیر چنین متریالی موجب می گردد کارایی عایق صوتی چند برابر شود. یکی از مزایای فوم الاستومری کندسوز بودن این متریال می باشد و به همین دلیل معمولا بهره گیری این عایق در ترکیب با پشم سنگ می تواند قابل توصیه باشد.
فوم پلی اتیلن
یکی از انواع پرکاربرد فوم های عایق فوم پلی اتیلن است که به پلی فوم نیز مشهور است. فوم پلی اتیلن دارای ساختار سلول بسته است و در نتیجه می تواند به عنوان عایق در زیر عایق های سلول باز به منظور تقویت آن ها مورد استفاده قرار گیرد. البته باید دقت داشت فوم پلی اتیلنی که به منظور عایق صوتی استفاده می شود باید حداقل ضخامتی بین دو تا چهار سانتی متر داشته باشد. باید دقت داشت فوم پلی اتیلن نسوز نیست.
یونولیت
یکی از قدیمی ترین انواع عایق یونولیت یا پلی استایرن انبساطی می باشد. نام اصلی این محصول پلی استایرن انبساطی است که در ایران با نام های پلاستوفوم ، آکاسیف و یونولیت شناخته می شود. یونولیت بیشتر نقش عایق گرما و سرما را به عهده دارد ولی در ضخامت های بالاتر و دانسیته بالا ( ۲۰ به بالا) می تواند تا حدی نقش تکمیل کننده به عنوان لایه سوم ( یک لایه عایق سلول باز ، یک لایه عایق سلول بسته + یونولیت ) را بر برای بهبود عایق صوتی ایفا کند. یونولیت ماهیتا نسوز نیست ولی گاهی اوقات به صورت کندسوز نیز تولید می شود ولی قبل از خرید این محصول این موضوع را باید از فروشنده سوال نمود و درمورد عایقسازی های ساختمانی باید حتما از نوع کندسوز این محصول بهره برد.
برای آکوستیک چه محصولی بخریم؟
بحث آکوستیک معمولا به بهبود کیفیت صدا در محیط اشاره دارد. بدین منظور اکثرا از پنل های اصلاح کننده فرکانس در محیط استفاده می کنند که این پنل ها خود در چند دسته که در بالاتر نیز ذکر کردیم جای می گیرند. جاذب ها ، دیفیوزرها ، بیس ترپ ها و پنل های دیفیوزر ابزوربر از پرکاربردترین این نوع پنل های آکوستیک می باشند. معمولا نوع و چیدمان و تعداد پنل آکوستیک مورد استفاده بسته به نوع محیط ، شکل و کاربری مورد استفاده آن متفاوت می باشد. به عنوان مثال نوع پنل آکوستیک اتاق میکس و مسترینگ بسیار متفاوت با نوع و چیدمان مورد استفاده در یک اتاق تولید محتوی می باشد. معمولا در اتاق های میکس و مستر از ترکیب متعادلی از دیفیوزر ، پنل جاذب و بیس ترپ استفاده می شود تا تنظیمگر موسیقی بتواند شفافترین صدا را از مانیتورینگ ها بشنود ولی در یک اتاق تولید محتوی تعدادی پنل جاذب آن هم فقط به منظور جلوگیری از پیچش صدا معمولا کفایت می کند. البته بازهم قابل تاکید هست گاهی برحسب نوع فضا و یا نوع کاربری می تواند این قضیه متفاوت باشد به عنوان مثال در یک فضا تولید محتوی ممکن است به خاطر نوع شکل هندسی فضا و یا نوع صدا نیاز به بیس ترپ یا دیفیوزر هم باشد. در ادامه به بررسی چند مورد از مهمترین انواع پنل آکوستیک می پردازیم.
” این یک مقاله آموزشی در مورد محصولات آکوستیک است که توسط تیم تحقیق و توسعه پارت فوم تهیه شده است. برای اطلاع از محصولات آکوستیک پارت فوم ، مشاهده عکس ها این محصولات و قیمت پنل آکوستیک شما می توانید به وب سایت پارت فوم مراجعه کنید”
جاذب ها:
جاذب ها دسته ای از پنل ها هستند که از مواد سلول باز نظیر فوم پلی یورتان تولید می شوند. وظیفه اصلی این فوم های جذب فرکانس ها صوتی به ویژه فرکانس ها بالا و میانی است و هم در اتاق ضبط و هم اتاق کنترل مورد استفاده قرار می گیرند ، بعلاوه برخی از انواع جاذب در صورتی که در ترکیب با عایق های سلول بسته استفاده شوند می توانند نقش عایق صوتی را در برخی از موراد تا حدی ایفا نمایند.
فوم آکوستیک شانه تخم مرغی
در میان فوم های آکوستیک پارت فوم یکی از کاربردی ترین انواع عایق آکوستیک ، فوم شانه تخم مرغی می باشد. این پنل از ابر پلی یورتان سلول باز تولید شده است. و به علت تعداد خانه های زیاد خود سطح جذب بالایی دارد و برای فضاهای مختلف به عنوان عایق صوتی و آکوستیک قابل استفاده می باشد.
فوم های شانه تخم مرغی پارت فوم در ضخامت های مختلف تولید می شود و پرکاربردترین ضخامت های آن ۲.۵ سانتی متر ، ۳.۵ سانتی متر و ۵ سانتی متر می باشد. معمولا فوم های آکوستیک با ضخامت هایی در حدود ۲.۵ و ۳ سانتی متر بیشتر برای بهبود کیفیت آکوستیک در محیط کاربرد دارند و معمولا برای کاهش ریورب در محیط استفاده می شوند
اما اگر بخواهیم از فوم تخم مرغی به عنوان عایق صوتی نیز استفاده شود باید از ضخامت ۵ سانتی متر یا حداقل ۳.۵ سانتی متر استفاده کنیم و حتما باید در زیر آن نیز از یک لایه عایق فومی سلول بسته تظیر فوم الاستومری یا پلی اتیلن و یا فوم فشرده یونولیت پارت فوم نیز استفاده شود. البته برای کارایی بیشتر عایق صوتی به این ترکیب می توان عایق های دیگری نظیر نمد ریسایکل پارت فوم و یا ابر ریباند را نیز اضافه نمود. باید دقت داشت برای عایق های صوتی هرچه تعداد و تنوع لایه ها بیشتر باشد معمولا کارایی عایق سازی صوتی نیز افزایش می یابد.
فوم آکوستیک هرمی
یکی از دیگر از معروفترین پنل های آکوستیک مورد استفاده در استودیو های ایران فوم هرمی می باشد. این پنل نیز به خاطر برش دهی و شکل ساختاری خود یک آکوستیک جاذب قوی می باشد و در فضاهایی نظیر استودیو ها ( ددروم ، کنترل روم ، اتاق های میکس و مسترینگ و…. ) بسیار پرکاربرد می باشد. همانند ابر شانه تخم مرغی پنل آکوستیک هرمی نیز در صورت ترکیب با سایر عایق های فومی به ویژه عایق ها سلول بسته می تواند به عنوان عایق صوتی نیز کاربرد داشته باشد.
فوم آکوستیک فلکسی ( فلکسی پارت )
پنل آکوستیک فلکسی پارت یکی دیگر از پر فروشترین پنل های آکوستیک می باشد. این پنل به علت سطح صاف روی پنل معمولا جذب متعادلتری نسبت پنل های هرمی و تخم مرغی دارد در نتیجه معمولا در فضاهایی که دارای ریورب های ضعیف هستند بیشتر استفاده هستند. همچنین به خاطر قدرت جذب پایین تر و همچنین قیمت بالاتر این پنل معمولا کمتر به عنوان عایق صوتی قابل استفاده است و بیشتر کاربرد اصلاح کننده فرکانس دارد.
پنل آکوستیک لاین ، ام دی ۵۰ و پلازر
این پنل ها دسته مختلفی از پنل ها هستند که دارای طراحی تقریبا مشابه هستند و فقط در ابعاد و تعداد خط های خود تا حدودی متفاوت هستند. معمولا ساختار خانه بندی این پنل ها به صورت خطی است و به دلیل همین ساختار معمولا این پنل ها برای کاهش ریورب های خفیف در استودیو کاربرد دارند در حقیقت پنل هایی مشابه به پنل آکوستیک لاین نوعی بهبود دهنده فرکانسی در محیط هستند. این نوع پنل ها با توجه به جذب ضعیفتری که نسبت به پنل های هرمی و تخم مرغی دارند معمولا به عنوان عایق صوتی به کاربرده نمی شوند. و در نتیجه کاربرد اصلی این پنل ها معمولا فقط در محیط استودیو می باشد.
“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به صفحه محصولات آکوستیک پارت فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی می توانید به صفحه سفارش و خرید محصول ما مراجعه فرمایید. “
پنل آکوستیک مدیا ( آکوستیک ام دی ۵۵ )
یکی دیگر از انواع پنل های آکوستیک پارت فوم پنل آکوستیک مدیا می باشد. این پنل نیز به علت طرح روی پنل معمولا به عنوان یک جاذب کاربرد دارد و معمولا در فضاهایی با ریورب های خیلی ضعیف به کار برده می شود و همین دلیل و به علت ابعاد کوچکش معمولا به عنوان عایق صوتی کاربرد ندارد. از امی دی ۵۵ معمولا در قسمت کنترل روم و مانیتورینگ استفاده می کنند و معمولا محل استفاده از آن در دیوار های دو طرف و به صورت محدود است.
بیس ترپ آکوستیک
بیس ترپ آکوستیک دومین نوع از پنل های آکوستیک است که بعد از پنل های جاذب بیشترین کاربرد را دارد. این پنل ها در انواع مختلفی تولید می شود که پرکاربردترین آن ها پنل های کنج هستند. پنل های آکوستیک کنج با بستن گوشه های اتاق ( محل تقاطع سقف و دیوارها و کف و دیوارها ) موجب می شوند که میزان فرکانس ها پایین در محیط افزایش نیابد و از هوم نیز جلوگیری شود. اگرچه بیس ترپ ها در هر محیطی که با موسیقی سرکار دارد قابل استفاده است ولی پرکاربردترین فضا برای اینگونه پنل ها استودیو ها موسیقی و به ویژه کنترل روم می باشد. در ادامه به بررسی چند مورد از پرکاربردترین بیس ترپ ها پارت فوم می پردازیم:
بیس ترپ ساده کنج
بیس ترپ ساده کنج یکی از پرکاربردترین انواع بیس ترپ می باشد. این بیس ترپ به صورت مثلثی و دارای سطح صاف می باشد و فوم پلی یورتان سلول باز تولید می شود و برخلاف ظاهر ساده و قیمت مناسبش کارایی بسیار خوبی دارد. ارتفاع بیس ترپ ساده پارت فوم یک متر می باشد.
بیس ترپ طرحدار
بیس ترپ طرحدار یکی دیگر از انواع بیس ترپ تولید شده توسط پارت فوم می باشد. طرح روی بیس ترپ به جذب فرکانسی این پنل می تواند کمک نماید. این پنل دارای ارتفاع ۱ متر و همچنین ۵۰ سانتی متر می باشد که به ترتیب به بیس ترپ بلند و مینی بیس ترپ طرحدار مشهور هستند. اضلاع بیس ترپ طرحدار ۳۰ در ۳۰ سانتی متر است.
هایر بیس ترپ ۹۰
هایر بیس ترپ ۹۰ یکی از حرفه ای ترین انواع بیس ترپ است. این پنل برخلاف دو مدل قبلی بیس ترپ های پارت فوم دارای شکل منحنی شکل است و دارای خط هایی بر روی خود است که موجب افزایش جذب فرکانسی می شود. هر یک اضلاع این بیس ترپ ۳۵ سانتی متر است و ارتفاع این پنل نیز ۵۰ سانتی متر است. هایر بیس ترپ ۹۰ معمولا در استودیو های حرفه ای تر کاربرد دارد.
“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به صفحه محصولات آکوستیک پارت فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی می توانید به صفحه سفارش و خرید محصول ما مراجعه فرمایید. “
دیفیوزر آکوستیک
دیفیوزرها پنل های آکوستیکی هستند که معمولا در استودیو های موسیقی و استودیوها تلویزیونی و رادیویی کاربرد دارند. این پنل ها معمولا دقیقا روبرو یا پشت سر اسپیکر مانیتورینگ ها نصب می شوند و وظیفه اصلی آن ها حذف فلوتر اکو و افزایش شفافیت صدا در محیط استودیو می باشد. نکته ای که در مورد دیفیوزر ها باید دقت شود این است که دیفیوزرها باید از متریال سفت نظیر یونولیت یا چوب و یا پلاستیک تولید شوند تا بتوانند به درستی فرکانس ها صوتی را در جهات مختلف بازپخش دهند. به همین دلیل برخلاف بیس ترپ ها و پنل های جاذب ، دیفیوزرها نباید از اسفنج و ابر و فوم آکوستیک تولید شوند.علاوه بر نوع متریال نکته مهم دیگر در مورد دیفیوزر نوع خانه بندی و ابعاد آن است. یک دیفیوزر حرفه ای و با کارایی بالا باید دارای استانداردهای خاص خود باشد.
دیفیوزر اسکای لاین ( دیفیوزر آکوستیک سه بعدی یونولیتی)
دیفیوزر اسکای لاین که به دیفیوزر آکوستیک یونولیتی نیز مشهور است یکی از پرکاربردترین انواع دیفیوزر در دنیا است. علت پرکاربرد بودن این نوع پنل آکوستیک بکی وزن سبک آن نسبت به دیفیوزر چوبی و قابلیت نصب آسان آن بر روی دیوار و سقف است و دیگر عامل کاربردی بودن این پنل کارایی مناسب این پنل در دیفیوز کردن فرکانس های صوتی است.
دیفویوزر اسکای لاین از یونولیت فشرده یا همان پلاستوفوم فشرده یا همان آکاسیف فشرده که به نام علمی پلی استایرن انبساطی نیز شناخته می شود تولید می گردد. باید دقت داشت این دیفیوزر باید حتما دارای محاسبات فیزیکی و ریاضیاتی خاص خود باشد.
برای تشخیص اینکه آیا پنل دیفیوزر محاسبات لازم را دارد یا نه راهکارهای خاصی وجود دارد به عنوان مثال یکی از راه های تقریبی تشخیص آن ، خانه های نامنظیم و بالا پایین های غیر یکنواخت بر روی سطح پنل می باشد. همچنین یکی دیگر از راه های تشخیص صحیح بودن این پنل نحوه تولید آن است ، معمولا دیفیوزر اسکای لاینی که دارای محاسبات صحیح است به صورت قالبی یا سی ان سی تولید می شود و به صورت دستی تولید نمی شود پس باید در هنگام خرید پنل دقت داشت که پنل یک تکه و بدون چسبکاری باشد.
علاوه بر محاسبات جنس پنل دیفیوزر نیز از اهمیت خاصی برخوردار است پنل های شبیه دیفیوزری که از جنس ابر تولید می شوند به هیچ عنوان کارایی دیفیوز کردن فرکانس ها صوتی و پخش نمودن امواج صوت را ندارند و دقیقا برعکس یک دیفیوزر عمل می کنند و تمام فرکانس ها صوتی را پخش می کنند.
دیفیوزر چوبی
یکی از حرفه ای ترین انواع پنل آکوستیک دیفیوزر چوبی است. دیفیوزر چوبی در صورتی که به صورت صحیح و محاسبات دقیق طراحی شود یکی از بهترین انواع دیفیوزر ها است. معمولا طراحین و تولید کنندگان این نوع پنل آکوستیک سعی می کنند دیفیوزر چوبی را از مرغوبترین انواع چوب بسازند. باید دقیت داشت برخلاف دیفیوزر یونولیتی نوع چوبی دیفیوزر یک تکه نیست و معمولا از قرار گرفتن قطعات چوب در کنار هم تولید می شود. اما در مورد این پنل هم نکاتی وجود دارد که باید در مورد آن دقت کرد. به عنوان مثال ارتفاع بلندترین خانه دیفیوزر چوبی بسیار با اهمیت است و هرچه این خانه بلندتر باشد کارایی این پنل به ویژه در مورد فرکانس ها پایین افزایش می یابد. علاوه بر این نوع چوب مورد استفاده و یک دست و یک رنگ بودن چوب ها بسیار با همیت است ، کن گره بودن و یا بی گره بودن بافت چوب نیز می تواند یکی از نکات ظریف در انتخاب این پنل باشد.
پنل های ترکیبی دیفیوزرابزوربر
پنل های دیفیوزر ابزوربر پنل هایی هستند که دو فرایند جذب و پخش را هم زمان انجام می دهند. این پنل ها معمولا از دو قسمت تشکیل شده اند یک قسمت چوبی که معمولا از جنس ام دی اف است و یک قسمت ابری. قسمت چوبی دارای شیارها و خط های معمولا نامتقارنی است که علاوه بر افزایش زیبایی پنل موجب هدایت فرکانس ها صوت به سمت قسمت ابری می شود. در نتیجه این امر مقداری از فرکانس ها صوت توسط قسمت ابری جذب می شود و مقداری از فرکانس ها صوتی توسط قسمت چوبی برگردانده می شود. در نتیجه دو فرآیند جذب و پخش توسط این پنل ها به صورت همزمان صورت می گیرد. باید دقت داشت معمولا این پنل ها از ام دی اف ۸ میل تولید می شوند و ابعاد استاندارد آن ها ۶۰ در ۶۰ سانتی متر است. از انواع این پنل می توان به ویو وود ، آزتکا ، ژوپیتر ، تسلا و….. اشاره نمود.
این مقاله تنها یک مقاله آموزشی وکلی در جهت آشنایی مشتریان با محصولات آکوستیک و عایق صوتی پارت فوم می باشد. مسلما فرآیند آکوستیک و عایق صوتی نیاز به بررسی مواردی نظیر شکل هندسی مکان ، نوع و جنس دیوارها ، میزان صدای موجود در محیط ، موارد ایمنی ( به ویژه ایمنی در مقابل آتش سوزی ) و… دارد. موراد ذکر شده در این مقاله و در مورد هر متریال یک مطلب کلی می باشد و ممکن است نسبت به موراد ذکر شده در عمل و در شرایط مختلف تغییراتی وجود داشته باشد. بهترین راهکار به ویژه برای عایق های ساختمان بهره گیری از مشاورین و مهندسین ( معماری ، عمران و آکوستیک ) و بررسی شرایط ایمنی توسط کارشناسان مربوطه است.
من اگر سرتاسر دیوار پنل چوب ابری آکوستیک بزنم ایا صدا را میگیره مثلا مدل ویوو وود
سلام ، پنل های دکوارتیو نظیر ویوو وود بیشتر برای تنظیم فرکانسی و بهبود آکوستیک محیط طراحی شدن و استفاده از آن ها به عنوان عایق صوتی میتونه یک امر نسبی باشه، این موضوع خیلی بستگی به فضاتون داره و هدف از عایق صوتی ، ممکن این روش در بعضی شرایط پاسخ بده ( البته اگر در زیرش فوم الاستومری هم بزنید و بخواهید صدا خودتون به سمت دیگر نره ) ولی هم هزینه اش زیاد میشه و کارایش هم معمولا برای صداگیری دیوار کمتر از روش های دیگر هست. به همین دلیل توصیه میشه برای صداگیری دیوار از روش های متداول تر استفاده کنید تاهم هزینه تون کاهش پیدا کنه و هم کارایی بهتری در عایق صوتی حاصل بشه.
پنل آکوستیک برای ماشین کوییک هم دارید ؟
سلام پنل آکوستیک معمولا برای استودیو و تنظیم فرکانس ها صوتی در محیط ها هست. برای خودرو معمولا از عایق ها صوتی و دمپینگ ها استفاده میشه و اگر بخواهیم کیفیت سیستم صوتی بهبود بدیم از فوم تخم مرغی نازک هم گاهی استفاده می کنند که نوعی پنل آکوستیک است.
من می خواهم دیوار مشترک خونه را عایق آکوستیک کنم و تعریف شما را از دوستم خیلی شنیدم برای همین اومدم رو سایتتون تا اطلاعات بیشتر کسب کنم. می خواستم بدونم نصب اجرا هم پارت فوم داره؟
سلام ٬ متاسفانه خیر مجموعه پارت فوم مجموعه تولیدی و بازرگانی است و متاسفانه خدمات نصب اجرا نداریم ولی در مورد انتخاب عایق ها و یا پنل های آکوستیک کارشناسانمون می توانند راهنمایتون کنند که چه عایق هایی مناسب تر هست. در این مورد می توانید از قسمت تماس با ما اقدام فرمایید.
این پنل ها آکوستیک اگه به سقف بچسبونیم ایا صدا سقف میگره ؟
سلام٬ اگر منظور فوم آکوستیک هست باید بگم بستگی داره چه صدایی و از چه جهتی باشه. ولی معمولا این پنل ها آکوستیک ابری بیشتر پیچش صدا را می گیرند و فقط برخی مدل ها آن هم در ترکیب با عایق های سلول بسته ای مثل فوم پلی اتیلن ضخیم ( ۴سانت ) می توانند تا حدی از انتقال صدا از سمت شما به بالا جلوگیری کنند. ولی اگر بخواهید صدا از بالا به پایین نیاد این نوع پنل آکوستیک چندان موثر نیست و باید از راهکارها دیگر مثل استفاده ترکیبی از یک عایق سلول باز و یک لایه عایق سلول بسته مثل پشم سنگ و الاستومری استفاده کنید. البته انتخاب دقیق عایق بستگی داره چه محیطی و با چه کاربری را قصد دارید عایق صوتی کنید و به همین منظور لطفا به صورت تلفنی تماس بگیرید تا با اطلاع شرایط شما بهترین عایق خدمتتون معرفی کنیم.
سلام وقتتون بخیر
یه نوع از این کار هاتون میخواستم برای اتاق که صدا داخل اتاق به بیرون سالن نره و صدای سالن هم به داخل اتاقم نیاد فقط اگه در اتاق رو عایق صوتی کنم ممکن هست جوابم رو بده ضبط ویدئو انجام میدم واسم مهمه صدا رد بدل نشه بالای در اتاقمم شیشه هست اون رو چطور عایق صوتی کنم
سلام ، برای درب باید به صورت ترکیبی از عایق ها سلول باز و سلول بسته استفاده کنید تا بتواند تا حدودی جلو صدا را بگیره ، شیشه ای بودن درب خودش یک مسئله است و موجب میشه صدا بیشتر عبور کنه ولی به هر حال بهره گیری از روشی که گفتم میتونه تا حدی در صداگیری موثر باشه . مثلا ترکیب نمد الاستومری و فوم تخم مرغی ۵ سانت احتمالا میتونه تا حدی این کار انجام میده.
سلام. تعداد پنل به متراژی که پوشش میده ربطی نداره؟
اگر داره هر پنل چند متر
سلام بستگی به نوع کاربری فضا نوع فرکانس ها و از همه مهمتر شکل هندسی محیط شما داره به عنوان مثال اگر بخواهیم ریورب با استفاده از فوم شانه تخم مرغی کاهش بدیم در یک محیط مربعی به تعداد بیشتر از این پنل احتیاج داریم تا یک محیط مستطیلی شکل . همچنین مثلا در یک اتاق برای ضبط به صورت ددروم میشه از تعداد زیادی از این پنل ها آکوستیک استفاده کرد ولی در اتاق کنترل روم یا میکس و مسترینگ به تعداد کمی از پنل ها جاذب نظیر تخم مرغی و آکوستیک هرمی نیاز است و بیشتر از پنل هایی مثل دیفیوزر و بیس ترپ استفاده میشه. یا به عنوان مثال در مورد دیفیوزر یونولیتی تعداد اون به ابعاد فضا و اینچ مانیتور ها داره. این موارد چند مثال ساده بود تا شرح دهیم تعداد و کارایی و روش استفاده از پنل ها بسته به محیط و کاربری و…. متفاوت و عدد ثابتی ندارد.
لطفا لیست قیمت پنل ها آکوستیک هم اعلام کنید با تشکر
لیست قیمت در پست اول وبلاگ هست و با مراجعه به صفحه اول وبلاگ می توانید به اون پست مراجعه کنید. همچنین به زودی لیست قیمت در این صفحه هم قرار داده می شود.
میشه راهنمایی کنید که ارزانترین نوع پنل آکوستیک چی هست ؟
سلام بستگی داره چه مدلی و برای چه هدفی بخواهید. ولی مدل ها کم ضخامت تخم مرغی از لحاظ قیمت معمولا مناسب هستند ولی باز هم تاکید می کنم بستگی به هدف و فضا شما داره و شاید برای شما هر مدلی مناسب نباشه
سلام سرویس بهداشتی داخل خونست و به خاطر کوچک بودن خونه کوچیک ترین صدا حتی باز کردن شیر ابم صداش میاد داخل هال میاد .میتونم از این عایق ها پشت در نصب کنم؟ کودوم نوع عایق با چه ضخامتی پیشنهاد میدین؟ اندازه در سرویس ۸۰ در ۲ متره.و اینکه رطوبت خرابش نمیکنه؟ هم در حموم هم در سرویس بهداشتی مرسی
سلام ، اینکه بخواهید برای درب این فضا عایق صوتی نصب کنید شدنی هست و صدا هم تا حدی کم می شود ولی مسئله این است که برای صداگیری باید ترکیبی کار کنید یعنی یک عایق سلول باز و یک لایه سلول بسته تا صداگیری به حداکثر برسه و مشکل اینجاست که عایق ها سلول باز ( مثل ابر آکوستیک تخم مرغی یا ابر ریباند ) چون سلول بندی باز دارند آب و رطوبت به خود جذب می کنند ( به ویژه در حمام ) و به مرور زمان خراب می شوند. برای مشاوره بیشتر می توانید بین ده صبح تا پنج نیم بعد از ظهر با واحد فروش ما تماس بگیرید تا با اطلاع از شرایط شما بهتر بهتون مشاوره بدهند.
من قصد دارم یک اتاق خونه را فقط برای میکس مسترینگ استودیو کنم واستفاده کنم میشه در مورد اکوستیک راهنمایی کنید ؟
سلام برای میکس مستر شما به تعداد متعادلی جاذب آکوستیک ( مثل فوم شانه تخم مرغی یا هرمی ) ، ۲ تا ۶ عدد دیفیوزر یونولیتی آکوستیک و تعداد ۴ تا ۸ عدد بیس ترپ نیاز دارید بیس ترپ آکوستیک در گوشه بالا بالا اتاق ( سه کنج ها ) و گاهی هم در گوشه پایین پاین نصب میشه ، دیفیوزرها روبروی مانیتورینگ ها نصب میشه و جاذب ها معمولا به صورت با فاصله روی دیوارها دو طرف . البته این ترکیب به صورت کلی بیان میشه و تعداد و نحوه چیدمان بسته به شکل فضا شما طول عرض دیوارها ، اینچ مانیتور ها و خیلی موارد دیگر می تواند تغییر کند.
از پنل آکوستیک دیفیوزر می شود به عنوان عایق صوتی اتاق تلویزیون استفاده کرد تا صدا به سمت خانه همسایه نره؟ چون طرحش خیلی قشنگ و شیک و اگر کارایش هم خوب باشه میخوام تو اتاق تلویزیون بزنم البته نه همه فضا ! یک طاقچه پشت تلویزون که اونجا میخوام بزنم
سلام ، پنل آکوستیک دیفیوزر بیشتر نقشه تنظیم کننده فرکانسی دارد و برای ایجاد شفافیت صدا در محیط مورد استفاده کرد. این پنل چون سلول بسته است جاذب مناسبی نیست و وظیفه پخش فرکانس ها در جهات مختلف را به عهده دارد و کمتر نقش عایق صوتی دارد. برای عایق صوتی دیوار مشترک شما باید از یک لایه عایق سلول باز استفاده کنید و یک لایه فوم سلول بسته مثل فوم الاستومری در زیرش استفاده کنید تا صدا تا حدی کاهش یابد.
به این میگن یک مقاله خوب و عالی , اگرچه تبلیغاتی ولی کلی اطلاعت خوب هم در اون در مورد اکوستیک و عایق صوتی قرار داده شده ، ممنون از توضیحات خوبتون
سپاسگزار از این همه لطف
سلام
من میخوام یک اتاق خونه رو برای تولید محتوا (موسیقی) اکوستیک کنم
میشه راهنمایی کنین که از چه پنلی باید استفاده کنم و حدودا چند درصد از مساحت دیوار باید پوشانده بشه
سلام ، بستگی داره از چه سازهایی استفاده می کنید؟ آیا فقط رکورد هست در استودیو یا میکس مسترینگ هم می کنید؟ مانیتورهاتون چند اینچ هست؟ شکل هندسی فضایی که میخواد آکوستیک بشه مربع هست یا مستطیل؟ این ها همه می تواند در انتخاب بهترین آکوستیک و مساحت مورد نیاز موثر باشه
سلام. بنده هم همین سوال رو داشتم و برای تولید محتوا برای اشپزی هست که سرو صدایی که از کوچه میاد تا حدی کم شه و همینطور چون محیط خالی هست صدا میپیچه. جایی که هستیم موقتی هست و ممکنه جابجا شیم . ممنون میشم راهنمایی کنید چه پنلی بهترین گزینه هست.
ممکنه ویدیو بصورت ASMR هم ضبط کنیم اگر سر و صدا کم شه. سپاس
سلام برای جلوگیری از پیچش صدا در محیط می توان از چند عدد فوم شانه تخم مرغی یا سایر انواع پنل آکوستیک جاذب ( نظیرهرمی یا پنل آکوستیک فلکسی پارت ) استفاده کرد. برای سر و صدای کوچه باید ببنید صدا از کجا می آید . از پنجره از دیوار از کانال کولر ؟ و این فضا را با استفاده ترکیبی از عایق ها سلول باز و سلول بسته عایق صوتی کنید. برای Asmr اگر بخواهید حرفه ای کار کنید. مطمینن نیاز به یک محیط با آکوستیک ایده آل دارید و علاوه بر میکروفون های مخصوص باید با استفاده از ترکیبی از پنل های آکوستیک نظیر بیس ترپ ها ، دیفیوزرها و جاذب ها به بهترین حالت آکوستیکی در محیط برسید.
البته دقت داشته باشید اکثر متریال ها آکوستیک بجز چند مورد نسوز نیست و نباید درمحیط هایی که شعله و حرارت و… دارند ( نظیر آشپزخانه ) به کار روند به ویژه قسمت هایی که اجاق و دستگاه ها گرم شوند و جود دارد.
با عرض سلام خسته نباشید؛
اول از همه مرسی برای راهنمایی دقیقتون
من میخوام یک اتاق پرو را عایق کنم که هیچ صدایی بیرون نیاد به منظور تمرین در گام های بالا ، چطور میتونم فوم هرمی و روی عایق الاستومری بچسبونم و عایق الاستومری چطور به دیواره ی اتاق پرو بچسبونم ؟
و بنظرتون این ترکیب کارسازه ؟
سلام اگر منظورتون نوع چسب در مورد محصولات خودمون ما چسب پاتکس توصیه می کنیم که از قدرت قوی و مناسبی برخوردار است. البته اگر بخواهید بهتر عایق بشه میشه لایه ها دیگه مثل ابر ریباند هم به این ترکیب اضافه کرد