آکوستیک استودیو

آکوستیک استودیو از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار است. یک استودیو یا فضای مرتبط با ضبط ، تنظیم ، میکس و مسترینگ ، دوبلاژ یا حتی یک فضای تمرینی نیاز به تجهیزات متعدد مرتبط با موسیقی ، صدابرداری ، پخش ، ضبط صدا  و… دارد . اگرچه حرفه ای بودن هر یک از این وسایل می تواند نقش موثری بر روی کیفیت اثر ایجاد شده داشته باشد اما تا زمانی که استودیو مدنظر ما از آکوستیک محیطی مناسبی برخوردار نباشد نمی توان انتظار داشت که بتوان به حداکثر کیفیت و شفافیت صدا در محیط رسید و در نتیجه در یک محیط آری از آکوستیک مناسب نمی توان انتظار تولید یک اثر حرفه ای و بی نقص را داشت. 

“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به  صفحه  محصولات آکوستیک پارت  فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی  و مشاوره می توانید به صفحه سفارش و خرید محصول ما مراجعه فرمایید. “

پنج گام تا آکوستیک استودیو

ایجاد یک استودیو با آکوستیک مناسب نیاز به رعایت اصول و روش های خاصی دارد. روش ها و اصولی که موجب می شوند فرکانس های اضافی و زاید در محیط کاهش یابند و در نتیجه شفافیت صوت و در نهایت آکوستیک محیط استودیو بهبود یابد. اگر بخواهیم این روش ها را به صورت کلی دسته بندی کنیم شاید بتوان آن ها را در ۵ گام خلاصه نمود که در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.

در گام اول فضایی دارای آکوستیک مناسب است که از اصول معماری آکوستیکی مناسب برخوردار باشد. شاید ساده ترین موارد در این مورد طول عرض اتاق ، شکل هندسی فضا، ارتفاع اتاق ، رعایت اصول در شکستگی های فضا ، شیب سقف و… باشد. اگر فضای استودیو ما این اصول را به صورت صحیح رعایت کرده باشند بسیاری از مشکلات آکوستیکی در محیط مشاهده نخواهد شد. به عنوان مثال یکی از بهترین اشکال اتاق کنترل روم شکل مستطیلی است و در این وضعیت فضای ما کیفیت آکوستیکی بهتری دارد. 

در گام دوم در ساخت یک استودیو چیدمان وسایل در محیط از اهمیت خاصی برخوردار است. جایگذاری وسایل براساس نوع استودیو می تواند متفاوت باشد به عنوان مثال در یک استودیو میکس و مسترینگ فاصله میز از دیوار ، فاصله اسپیکرمانیتورها از هم و جهت اسپیکر مانیتورها و… می تواند از اهمیت خاصی برخوردار باشد. یا در یک استودیو دوبلاژ مکان قرارگیری میکرفونها ، فاصله میکرفون ها از هم و مواردی اینچنینی در ایجاد یک اثر بی عیب ( از نظر آکوستیکی ) می تواند نقش موثری داشته باشد.

در گام سوم انتخاب پنل های آکوستیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هر پنل آکوستیک دارای نقش خاص خود است و در نتیجه بسته به نوع فضای استودیو نوع پنل های انتخابی می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال نوع پنل های مورد استفاده در ددروم با کنترل روم کاملا متفاوت می باشد. یا نوع پنل های مورد استفاده در یک استودیو دوبلاژ نیز با نوع پنل های مورد استفاده در یک استودیو موسیقی کاملا متفاوت می باشد.

در گام پنجم جانمایی پنل های آکوستیک در محیط اهمیت خاصی دارد. هر پنل آکوستیک باید در جای مناسب خود نصب شود. همچنین بسته به نوع استودیو تعداد پنل ها مورد استفاده نیز باید دارای یک  تعادل خاص باشد. به عنوان مثال در فضای میکس و مسترینگ  و کنترل روم،  روبروی اسپیکر  مانیتورینگ ها باید از دیفیوزر چوبی یا یونولیتی استفاده کرد و تعداد پنل های جاذب نظیر فوم هرمی ، فوم فلکسی یا فوم شانه تخم مرغی باید محاسبه شده باشد و  از نصب بیش از حد ( پوشش سراسری دیوارها ) این پنل ها در چنین فضاهایی باید اجتناب کرد . همچنین گوشه های چنین استودیویی نیز باید از بیس ترپ استفاده شود. برخلاف محیط کنترل روم در فضاهایی نظیر ددروم معمولا کمتر از دیفیوزر استفاده می شود و معمولا از تعداد بیشتری فوم آکوستیک جاذب در محیط استفاده می شود. همچنین استفاده از بیس ترپ در ددروم بستگی به وضعیت محیط دارد. در ادامه این مطلب سعی می کنیم بیشتر به معرفی پنل های آکوستیک و انواع کاربرد آن ها در محیط استودیو خواهیم پرداخت.

خرید فوم آکوستیک ، قوم ، یونولیت ، عایق در سرتاسر ایران

انواع پنل اکوستیک  استودیو

همانطور که در بالاتر نیز ذکر شد پنل های آکوستیک استودیو متنوع هستند و در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام دارای ویژگی های خاص خود می باشند برخی از انواع آن بر روی فرکانس های بالا جذب و اثرگذاری  دارند و برخی بر روی فرکانس ها پاین و برخی دیگر اصلا جذب کننده نیستند ونقش پخشایشگر یا دیفیوزر را برعهده داند. در ادامه به بررسی انواع این پنل ها می پردازیم.

۱. پنل های آکوستیک جاذب استودیو

نخستین و پرکاربردترین نوع پنل آکوستیک پرکاربرد در اکثر استودیو ها پنل های آکوستیک جاذب هستند. پنل های آکوستیک جاذب پنل هایی هستند که نقش جذب فرکانسی در فرکانس ها بالا و متوسط را دارندو معمولا موجب کاهش ریورب می شوند.  این محصولات از متریال های سلول باز تولید می شوند و پرکاربردترین انواع آن ها فوم های آکوستیک هستند. فوم های آکوستیک از ابر پلی یورتان سلول باز تولید می شوند و به علت شکل ظاهری خود ( تخم مرغی ، هرمی و…. ) موجب جذب بیشتر فرکانس ها می گردند. از پرکاربردترین انواع پنل های آکوستیک که در استودیو ها قابل استفاده هستند و توسط مجموعه پارت فوم عرضه می شوند می توان به انواع فوم شانه تخم مرغی ، هرمی ، فلکسی پارت ، لاین ، مدیا و زیگورات  اشاره کرد. برای مشاهده این پنل ها می توانید به قسمت محصولات آکوستیک پارت فوم مراجعه نمایید.

۲. پنل های آکوستیک بیس ترپ

 پنل های بیس ترپ یکی دیگر از انواع آکوستیک استودیو هستند که نقش کنترل کننده و یا کاهش دهنده فرکانس های پایین ، هوم و بیس را در محیط استودیو به عهده دارند. بیس ترپ ها معمولا در کنترل روم استودیو و فضاهایی که بیس زیادی دارند پرکاربرد می باشند. از پراستفاده ترین انواع بیس ترپ می توان به بیس ترپ ساده کنج اشاره کرد که از رایج ترین مدل های آن بیس ترپ طرحدار ، بیس ترپ ساده و هایر بیس ترپ ۹۰ می باشد.  این پنل ها از ابر پلی یورتان سلول باز تولید می شوند و توسط مجموعه پارت فوم عرضه می شوند.

۳. پنل های آکوستیک دیفیوزر

پنل آکوستیک دیفیوزر

دیفیوزرها از حرفه ای ترین انواع پنل آکوستیک هستند که دارای محاسبات و متریال خاص خود هستند. این نوع پنل های آکوستیک الزاما باید از مواد سفت و سلول بسته نظیر یونولیت ، چوب و یا پلاستیک تولید شود و نباید از ابر آکوستیک تولید شوند. چرا که این پنل ها برخلاف فوم های آکوستیک نتنها باعث جذب فرکانس ها نمی شود بلکه نقش بازپخش کننده فرکانس ها صوتی در جهات مختلف را برعهده دارد ، در نتیجه متریال سفت و سلول بسته برای تولید دیفیوزر مطلوب می باشد. همچنین شکل هندسی دیفیوزرها دارای محاسبات پیچیده و خاص ریاضیاتی است که موجب همین بازپخش فرکانس ها صوتی در جهات مختلف می شود.  از دیفیوزرها معمولا در کنترل روم و اتاق های میکس مسترینگ به ویژه در روبروی  اسپکیر ماینتورینگ ها استفاده می شود و این پنل موجب کاهش فلوتراکو و شفافیت صدا در محیط استودیو می گردد.

چگونه پنل های آکوستیک را برای استودیو انتخاب و نصب کنیم؟

 انتخاب پنل ها و چیدمان آن ها در  استودیو از اهمیت بسیار مهمی برخوردار است . در یک استودیو حتی اگر ما  از حرفه ای ترین پنل ها استفاده نمایم،  ولی  در چیدمان  و تعداد و نوع پنل ها دقت ننمایم  نمی توانیم به حداکثر کارایی آکوستیکی در محیط برسیم. این چیدمان و نوع پنل ها بستگی زیادی به نوع کاربری استودیو  و معماری محیط استودیو دارد. همچنین باید دقت نمایم که محیط استودیویی ما چه مشکل آکوستیکی دارد و بر این اساس اقدام به تهیه و نصب پنل های آکوستیک نمایم. 

به عنوان مثال استفاده بهینه از پنل های جاذب ( فوم آکوستیک  نظیر فوم های شانه تخم مرغی ، هرمی ، فلکسی و… )  نکته پر اهمیت در آکوستیک هر استودیویی است. فرض کنید در یک استودیو یا هر محیط دیگر فقط مشکل ریورب داشته باشیم و بخواهیم ریورب ( هم آوایی صدا) را حذف نمایم شاید استفاده از چندفوم آکوستیک ( هرمی ، تخم مرغی یا فلکسی پارت و… )  بر روی دیوارها کفایت نماید و مشکل ریورب در فضا با استفاده از این پنل ها قابل برطرف باشد. ولی اگر در همین فضا، از تعداد بیش از حد این پنل های جاذب استفاده نمایم اگرچه ممکن است ریورب به طور کامل حذف شود ولی  معمولا با حذف بیش از حد فرکانس های بالا و باقی ماندن فرکانس ها پایین در محیط روبرو شویم. در نتیجه باید دقت داشته باشیم که ازفوم های  آکوستیک جاذب باید به صورت بهینه استفاده شود. و از نصب بیش از حد این پنل ها در محیط باید خودداری شود.

“این یک مقاله آموزشی از سلسله مقالات آموزشی پارت فوم آکوستیک است. برای مشاهده و خرید انواع محصولات ذکر شده در این مقاله می توانید به  صفحه  محصولات آکوستیک پارت  فوم مراجعه فرمایید. همچین برای سفارش هریک از انواع پنل آکوستیک و عایق صوتی  و مشاوره می توانید به صفحه سفارش و خرید محصول ما مراجعه فرمایید. “

البته  به این نکته باید دقت داشت که بسته به نوع فضا مورد نظر و کاربری آن  اگر بخواهیم صدای محیط کاملا خشک و به اصطلاح دد شود معمولا بهرهگیری از تعداد زیادی پنل آکوستیک  جاذب ( فوم تخم مرغی ، فوم هرمی و… ) می تواند منطقی باشد. وضعیتی که معمولا در ددروم های اکثر استودیو ها مشاهده می شود. ولی اگر بخواهیم در داخل فضا صدا دارای مقداری درخشندگی باشد همانطور که ذکر شد استفاده بهینه از پنل ها ضروری است. اگرچه این  استفاده  بهینه  در هر فضایی می تواند متفاوت باشد و تعریف خاص خود را داشته باشد.

 اگر یک راهکار عمومی برای بهره گیری از این پنل ها در چنین فضاهایی  بخواهیم ارایه دهیم استفاده به صورت یک در میان یا به صورت شطرنجی فوم های آکوستیک  بر روی دیواریک روش معمول و بسیار مناسب برای نصب  این پنل ها می باشد. البته در این حالت باید دقت شود در هر نقطه ای که پنل نصب می شود نباید در آن نقطه در دیوار روبرو پنل نصب گردد. این روش نصب موجب می شود که مقدار فرکانس ها بالا و ریورب به صورت بهینه تری حذف شود و تمام فرکانس های بالا حذف نگردند  و در نتیجه  صدا درخشندگی خود را در محیط حفظ می نماید.

در بسیاری از فضاهای نه چندان حرفه ای شاید بهره گیری از پنل ها جاذب کفایت کند به ویژه اگر مشکل فرکانس ها بالا و ریورب مشکل غالب استودیو باشد. ولی در فضاهایی که با تشدید بیس و فرکانس ها پایین روبرو هستیم یا در محیط هایی نظیر کنترل روم، اتاق های میکس مسترینگ و فضاها مشابه  بهره گیری از بیس ترپ ها ضروری است. پرکاربردترین انواع بیس ترپ ، بیس ترپ ها کنج می باشند این پنل ها در اکثر فضاها در سه کنج دیوار در بالاترین قسمت ( چسبیده به سقف ) به صورت عمودی  نصب می شوند ولی اگر وسایل در محیط کم باشد در  سه کنج پایینی ( چسبیده به  کف ) نیز نصب می شوند.معمولا یک اتاق مربع مستطیل بدون شکستگی های خاص بین ۴ تا ۸ عدد بیس ترپ نیاز دارد. ولی اگر فضای استودیو دارای شکستگی های خاصی روی دیوارها باشد یا شکل اتاق اشکال هندسی نامعمول  باشد ممکن است به تعداد بیشتر یا کمتری بیس ترپ احتیاج داشته باشیم.

دیفیوزرها آخرین و شاید حرفه ای ترین  انواع پنل آکوستیک هستند که معمولا و اکثرا در استودیوها حرفه ای تر و به ویژه در فضاهای میکس و مسترینگ و اتاق های کنترل روم استودیو مورد استفاده قرا می گیرند.  محل قرار گرفتن دیفیوزرها دقیقا روبروی اسپیکر مانیتورینگ ها است و بسته به اینچ ماینتورینگ ها تعداد این پنل ها تعیین می شود. نحوه قرا گرفتن این پنل ها باید به صورتی باشد که فرکانس های اسپیکر مانیتورینگ ها مستقیما با این پنل ها برخورد داشته باشد تا با توجه به طراحی خاص آن ها و سطح سفت و غیر جاذبشان فرکانس ها صوتی در جهات مختلف پخش شوند تا صدا در محیط طبیعی تر و شفاف تر شنیده شود.

نقشه ساده از جانمایی پنل آکوستیک فوم آکوستیک استودیو
یک چیدمان عمومی و ساده برای آکوستیک استودیو

تصویر بالا یک نمای عمومی از آکوستیک یک فضای کنترل روم یا میکس مسترینگ با توجه به توضیحاتی در بالاتر دادیم  است. در  این تصویر سعی شده به طور کلی محل قرار گیری میز ، اسپیکر مانیتورینگ ها  و پنل های آکوستیک  نشان داده شود. البته باید دقت شود این یک نمای کلی است و بسته به شرایط استودیو ، طول و عرض و کاربری فضا و موارد دیگر ممکن است محل قرار گیری برخی از پنل ها و چیدمان محیط نیاز به تغییر داشته باشد. 

پنل آکوستیک استودیو از کجا بخریم ؟ 

خرید  پنل آکوستیک برای استودیو از اهمیت خاصی برخوردار است. عدم انتخاب صحیح پنل ها و نگرفتن مشاوره از یک مرکز تخصصی، انتخاب و خرید پنل های ضعیف وبی کیفیت  را در پی خواهد داشت و می شود آکوستیک کردن فضا نتنها موجب بهبود کیفیت آکوستیکی استودیو نشود بلکه به علت انتخاب اشتباه پنل ها ، گاهی افت کیفی آکوستیک محیط را نیز داشته باشیم. در نتیجه خرید پنل های آکوستیک باید از یک مرکز حرفه ای و تخصصی صورت گیرد.

پارت فوم آکوستیک یک مرکز تخصصی تولید و فروش آکوستیک و عایق می باشد که از سال ۱۳۸۵ به صورت تخصصی بر روی عرضه انواع عایق و آکوستیک  فعالیت دارد. این مجموعه دارای یک فروشگاه بزرگ و تخصصی در مرکز شهر تهران است که شما می توانید با مراجعه حضوری به این فروشگاه از کلیه محصولات این مجموعه بازدید نمایید و در صورت نیاز اقدام به خرید انواع تجهیزات آکوستیک و عایق صوتی نمایید.  همچنین شما می توانید از طریق واتساپ یا به صورت تلفنی نیز محصولات مورد نظر خود را سفارش دهید

آدرس فروشگاه مرکزی پارت فوم:

تهران شریعتی بین سمیه و طالقانی روبروی بیمارستان پاسارگاد پلاک ۱۴۳ فروشگاه پارت فوم

تلفن های واحد فروش و مشاوره:

۰۲۱۷۷۵۲۱۹۹۷ -۰۲۱۷۷۶۳۵۴۱۰ -۰۲۱۷۷۵۲۱۹۸۹

واتساپ واحد فروش و مشاوره :

۰۹۰۲۶۶۶۶۱۳۱

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*